POH GGZ; Marieke Altene

Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ)

 

Mijn naam is Marieke Altena en ik werk sinds 1 november 2017 als POH-GGZ bij Huisartsenpraktijk Boender. Daarnaast werk ik bij enkele andere huisartsenpraktijken in regio Leiden en Delft.

 

Werkwijze POH-GGZ

Als u met psychische en/of psychosociale klachten naar de huisarts gaat (bijvoorbeeld problemen gerelateerd aan werk, relaties of lichamelijk onverklaarbare klachten) kan de huisarts u adviseren een afspraak te maken met de POH-GGZ.

Eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek brengt de praktijkondersteuner uw klachten in kaart en analyseert de problemen die er bij u spelen. Daarbij wordt eventueel gebruik gemaakt van een of meerdere vragenlijsten. Aansluitend krijgt u een advies voor een behandeltraject. Het resultaat hiervan kan zijn dat u één of meerdere ondersteunende gesprekken en/of kortdurende behandelingen bij de POH-GGZ krijgt (bijvoorbeeld bij depressie, angsten, overspannenheid etc.). Ook kan het zijn dat u een verwijzing krijgt naar een andere hulpverlener .

Vervolggesprekken

De vervolggesprekken die u met de praktijkondersteuner heeft zijn bedoeld om u ondersteuning en handvatten te bieden, waardoor uw klachten afnemen of geheel verdwijnen. Soms kan het zijn dat de afname van klachten niet haalbaar is en helpt de praktijkondersteuner u vooral bij het leren omgaan met en het leren accepteren van uw psychische klachten. De praktijkondersteuner maakt in het gesprek vooral gebruik van uw eigen kwaliteiten en kracht en zal deze in de samenwerking met u inzetten om uw problemen de baas te worden.

 

Wat is mijn achtergrond?
In 2014 ben ik afgestudeerd voor de master psychologie aan de Universiteit Leiden, waar ik ook mijn basisaantekening psychodiagnostiek heb behaald. Van 2006 tot 2009 heb ik geneeskunde gestudeerd, waarbij ik mijn propedeuse heb behaald. In 2017 heb ik de opleiding POH-GGZ afgerond. De functie POH-GGZ geeft mij de mogelijkheid om beide studies te combineren.

In de afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan in verschillende sectoren van de gezondheidszorg en heb ik met verschillende doelgroepen gewerkt. Daarnaast heb ik op de universiteit les gegeven aan psychologiestudenten, was ik werkzaam in een medisch onderzoekscentrum en ben ik trainer-coach.

 

Hoe maak ik een afspraak?

U bent bij mij van harte welkom voor een gesprek. U kunt een afspraak maken via de huisarts of via de doktersassistente. Ik ben in de praktijk aanwezig op woensdag en om de week op vrijdag (even-weken). Indien u de afspraak wilt verzetten kan dit tot 24 uur van tevoren.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.